مدارک لازم در تشریفات گمرکی جهت ترخیص کالا

تشریفات گمرکی

مدارک مربوط به صاحب کالا

– اصل کارت بازرگانی (برای احراز در گمرکات در مراجعه نخست) COMMERCIAL ID
– اصل کارت ملی (برای احراز در گمرکات در مراجعه نخست)
– کپی تمامی صفحه های کارت بازرگانی
– کپی صفحه کارت ملی مربوط به صاحب کالا (برای احراز در گمرکات در مراجعه نخست)
تشریفات گمرکی

مدارک مربوط به نماینده صاحب کالا

– اصل و کپی کارت ملی (برای احراز در گمرکات در مراجعه نخست)
– اصل و کپی وکالت نامه محضری (برای احراز در گمرکات در مراجعه نخست) LETTER OF ATTORANCE
– اصل و کپی معرفی نامه برای گمرک مربوطه (برای احراز در گمرکات در مراجعه نخست)
– کپی دفترچه بیمه
تشریفات گمرکی

مدارک مربوط به کالا

– گواهی بازرسی
– فاکتور INVOICE
– بارنامه BILL OF LOADING
– ترخیصیه DELIVERY ORDER
– فهرست عدل بندی PACKING LIST
– قبض انبار WAREHOUSERECIEPT
– گواهی مبدا CERTIFICATE OF ORIGIN
– مجوزهای قانونی LOGICAL PERMISSION
– ثبت سفارش بازرگانی ORDER OF REGISTRATION
– پیش فاکتور یا پروفرما اینویس PROFORMA INVOICE
– گواهینامه استاندارد (حسب مورد) STANDARD CERTIFICATE

روند اظهار و ترخیص

تحت یک سیستم الکترونیکی، دیگر نیازی نیست که به بخش های مربوطه بروید و اسناد کاغذی ارائه دهید، چون دیگر تمام اسناد کاغذی از سیستم کامپیوتری شخص خریدار به سیستم ترخیص الکترونیکی گمرک انتقال داده خواهد شد. عموما روال اظهار و ترخیص شامل ۶ مرحله است:

بررسی و تایید اظهارنامه

مرحله دوم چک کردن و تائید اعلامیه و اسناد دیگر توسط وارد کننده است. باز هم سیستم الکترونیکی گمرک اطلاعات داده شده را اعتبار سنجی می کند و در عرض چند ثانیه شماره اظهار را به شما می دهد و شما پرداخت الکترونیکی را انجام می دهید.

ثبت اظهار

اولین مرحله در تشریفات گمرکی در فرایند ترخیص کالا از گمرک، تکمیل اظهارنامه واردات و ثبت آن در سیستم گمرک به صورت آنلاین هست. نوع کالا، کمیت، علامت تجاری، فنی، مدل، ارزش و وزن کالا از جمله اطلاعاتی است که در زمان ورود کالاها به گمرک به آنها توجه می شود. حال چه قبل از ورود محموله و چه بعد از آن ،شرکت کشتیرانی گزارش ورود و اطلاعات را به گمرک می دهد. اگر هیچ خطا و مشکلی پیش نیاد ،اعلامیه ورود کشتی یا هواپیما توسط سیستم الکترونیکی گمرک، شماره اعلامیه ورود به شرکت کشتیرانی و حمل و نقل داده می شود. وقتی که محموله به بندر رسید وارد کننده یا ترخیص کار اظهارنامه را به سیستم الکترونیکی گمرک می دهد. کوتاژ به معنای ثبت اظهارنامه واردات یا صادرات کالا در گمرک است که برای هر اظهار نامه ثبت شده، به آن یک شماره اختصاص داده می شود، به این شماره کوتاژ گفته می شود.

کنترل های گمرکی

در این مرحله ارزیابی فیزیکی کالا انجام می‌شود پس از ارزیابی، ارزیاب نسبت به ظهر نویسی اظهارنامه و کنترل وجوه پرداختی وسایر مقررات اقدام وپس از خاتمه این کنترل ها، متن اظهارنامه را امضاء وآن را به کارشناس سرویس ارزیابی تحویل می‌دهد. کارشناس مزبور در صورت صحت اظهار، اظهار نامه را امضاء و به رئیس سرویس ارزیابی تحویل می‌نماید رئیس سرویس ارزیابی توسط شماره عطف وکد اظهار کننده که در متن اظهار نامه نوشته شده و یا از طریق شماره ثبت اظهار نامه آن را فراخوانی وبا استفاده از رایانه به ارزیابی سیستمی آن مبادرت نموده، شماره ارزیابی تعیین شده توسط سیستم را به صورت دستی در محل مربوطه (قسمت (ب) اظهار نامه) وارد و اظهار نامه را امضاء میکند.

چنانچه عملیات ارزیابی منجر به تغییراتی در اظهار نامه شود، رئیس سرویس ارزیابی یا کارشناس مربوطه نسبت به اصلاح اظهار نامه قبلی که منجر به ایجاد اظهار نامه جدیدی خواهد شد اقدام میکند.

پس از اصلاحیه یا اظهار نامه متمم در یک نسخه چاپ و جهت امضاء و پرداخت تفاوت به صاحب کالا تحویل داده می‌شود. رئیس سرویس ارزیابی اظهار نامه نهایی اصلاح شده را ارزیابی سیستمی نموده و پس از درج شماره ارزیابی در محل مربوطه (قسمت(ب) اظهار نامه)، آن را امضاء کرده به واحد صندوق و صدور پروانه ارسال میکند.

پرداخت عوارض و مالیات واردات

مرحله سوم پرداخت عوارض و مالیات در خواست شده است که دو راه برای پرداخت عوارض و مالیات گمرکی وجود دارد: پرداخت به صورت فیش بانکی و یا پرداخت به شکل الکترونیکی.

ارائه سایر اسناد
در کنار اطلاعات، برخی اسناد و مدارک نیز باید به اداره گمرک تحویل داده شود.
از جمله گواهی بهداشت که برای مواد غذایی و همچنین محصولات آرایشی و بهداشتی و دارویی ضرورت دارد. در کنار آن می توان از فاکتور خرید نیز نام برد که قیمت خرید کالاها را نشان می دهد. ارائه پکینگ لیست، مانیفست و بارنامه نیز از دیگر مدارک لازم جهت ارائه به گمرک می باشد.

تطبیق اسناد

اداره گمرک به منظور تعیین ارزیاب باید تمامی اسناد و مدارک دریافتی از سوی متقاضیان و تاجران را به دقت بررسی کرده و سپس آنها را جهت ارزیابی و کنترل کالا با اسناد و صدور صورتحساب به قسمت حسابداری ارائه دهد.

پرداخت و ترخیص کالا

 

به طور کلی کالاها برای صادرات و واردات به سه دسته زیر تقسیم می شوند

کالاهای ممنوعه

کالاهایی هستند که واردات یا صادرات آنها از کشور ممنوع بوده و جرم تلقی میگردد. واردات مشروبات الکلی از هر نوع، واردات تصاویر مستهجن به هر صورتی(فیلم، عکس و …) واردات کالاهایی که با عفت عمومی جامعه مغایرت دارند ممنوع میباشد.

کالاهای مجاز

شامل کلیه کالاهایی می شوند که برای واردات و صادرات آنها در صورت رعایت ضوابط و مقررات گمرک نیازی به اخذ مجوز ندارند.

کالاهای مشروط

کالاهایی که برای صادرات و یا واردات آنها باید از یک یا چند سازمان موافقت نامه دریافت کرد. کالاهای مشروط کالاهایی هستند که یا مصرف کننده نهایی به آنها نیاز دارد و برای حمایت وی و کاهش قیمت کالا در بازار به میزان مشخصی اجازه واردات صادر میگردد. و یا برای حمایت از تولید ملی بصورت کالای اولیه صنایع و یا مواد اولیه صنایع مجوز واردات آن به کشور صادر میگردد. کالای مشروط معمولاً به مجوز سازمانهای بازرسی گمرک و سازمان صنایع وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت نیاز دارد. قوانین صادره برای ورود کالای مشروط جدای از قوانین عمومی گمرک میباشند و لزوم اخذ گواهی استاندارد و باقی روال واردات کالا طبق دستور العمل های جاری درباره کالاهای مشروط اعمال خواهد گردید.

اظهار کالا در گمرک به آن معنا است که صادر کننده و یا وارد کننده کالا و یا وکیل ایشان به گمرک اعلام میدارد که کالایی که او قصد خروج آن از گمرک را دارد چیست و روند و روال های قانونی برای خروج کالا توسط وی طی شده و مواردی مانند عوارض و و مالیات پرداخت گردیده اند.

در تشریفات گمرکی هدف از اظهار کالا در گمرک افزایش سرعت روند خروج کالا از گمرک میباشد. با مشخص شدن آنکه کالای موجود در گمرک دارای کلیه مدارک و اسناد لازم بوده و بعد از بررسی یکسان بودن محتوای کالا با کالای اظهار شده، گمرکات کشوری میتوانند براحتی و با سرعت بیشتری به ترخیص کالا اقدام نمایند.

مراحل اظهار کالا در گمرک از طریق سامانه EPL گمرک انجام میشود و نیازی به انجام امور اظهار کالا بصورت حضوری نمی باشد. اکنون که این مطلب را مطالعه می فرمایید اغلب گمرکات کشور به سامانه EPL مجهز گردیده و شما میتوانید از این سامانه برای ترخیص کالای خود استفاده فرمایید.

نکته : برای ترخیص کالا، اظهارنامه گمرکی که تسلیم گمرک گردیده از لحاظ انطباق مندرجات اظهارنامه با اسناد کالا و همچنین انطباق محتویات بسته کالا با مفاد اظهارنامه بررسی گردیده و تنها در صورتی که مغایرتی وجود نداشته باشد پروانه گمرکی و جواز ترخیص صادر خواهد  گردید.